lauantai 14. heinäkuuta 2012

Raspberry PI pikaohjeet suomeksi

Raspberry PI, josta kirjoitin jo edellisessä kirjoituksessani on erinomainen ympäristö tietotekniikan perusteiden opetteluun koska hinnallakaan ei ole pilattu. Raspberry PI:n käyttöönottoon sekä käyttöön löytyy paljon ohjeita verkosta, mutta suurin osa näistä ohjeista on kirjoitettu englanniksi. Nykyään jokainen varmasti osaa lukea myös englannin kielistä tekstiä, myös nuoremmista lapsista, mutta ajattelin kuitenkin kirjoittaa suomeksi pikaohjeet joiden avulla kuka tahansa suomea puhuva pystyy ottamaan laitteen käyttöön.

Raspberry PI ylhäältä päin

Raspberry PI:n ethernet ja USB-liittimet

Muistikortti liitettynä Raspberry PI:hin



Lyhyet ohjeet Raspberry PI:n käyttöönottoon


1. Tilaa tuote verkkokaupasta ja odota neljä kuukautta, että posti tuo koneen. Kun tämä vaihe on valmis, tule takaisin blogiini ja jatka kohdasta kaksi. Jos sinulla on jo laite, voit siirtyä kohtaan kaksi. Tämä kohta on tässä huumorimielessä kirjoitettuna ja huomio tästä on varuiksi, koska ihmiset loukkaantuvat helposti nettikirjoittelusta nykyään.

2. Varmista, että löytyy seuraavat laitteet kotoasi. Jos ei löydy, kaverilta kipinkapin lainaamaan tai lähimpään kauppaan ostamaan:

  • SD-muistikortti (class 4, > 2Gb)
  • USB hiiri ja näppäimistö
  • HDMI-kaapeli (tai komposiittivideokaapeli)
  • Virtalähde (esimerkiksi Samsung Galaxy S2-puhelimen käyttämä laturi soveltuu hyvin virtalähteeksi)
  • Valinnaisena on lisäksi verkkokaapeli, jos haluat koneen kiinni verkkoon
  • Hyödyllinen lisä on myös koneella oleva muistikortinlukija, jolla voit kirjoittaa käyttöjärjestelmän kortille
3. Lataa Raspberry PIn sivuilta haluamasi käyttöjärjestelmä omalle tietokoneellesi. Itse valitsin Debian "squaazen", sen enempää perustelematta. Jos sinulla on oma mielipide siitä, mikä käyttöjärjestelmä sinun pitäisi ottaa käyttöön tuskin sinun tarvitsee lukea tätäkään ohjetta. Windows -käyttöjärjestelmän puute saattaa mietityttää monia: tälle on selityksenä se, että Windows-käyttöjärjestelmät ovat vain aivan liian raskaita.

4. Kun olet ladannut käyttöjärjestelmän, sinun on kirjoitettava ladattu käyttöjärjestelmä muistikortille. Pura käyttöjärjestelmä johonkin hakemistoon (vaikkapa siihen, mihin latasit sen). Windows -koneella käyttöjärjestelmän kirjoittaminen kortille tapahtuu Win32DiskImager -nimisellä ohjelmalla (kuva alla). 



Laita muistikortti koneen muistikortinlukijaan suorita ohjelma ja valitse ohjelmassa Image File -kentän viereisestä painikkeesta aukeavasta valikosta aikaisemmin purkamastasi hakemistosta debian6-19-04-2012.img-niminen tiedosto.  Device -valinnassa pitäisi näkyä koneeseen laittamasi muistikortti. Ole tarkkana siitä, mistä levystä on kyse! Jos et ole varma mikä on koneelle laittamasi muistikortti, voit testata sen niin että otat kortin pois ja käynnistät ohjelman uusiksi ja katsot mitä näkyy. Kun lisäät muistikortin koneeseen, niin se näkyy näiden edelläolevien lisäksi. 

Kun tiedosto ja oikea kortinlukija on valittu oikein, paina Write ja odota. 

5. Kun olet onnistuneesti kirjoittanut käyttöjärjestelmän muistikortille, ota Raspberry PI ja kytke siihen SD-muistikortti (johon on toivottavasti kirjoitettu käyttöjärjestelmä aiemmassa vaiheessa) , hiiri, näppäimistö, näyttö sekä viimeisimpänä virtakaapeli. Raspberry PIssä ei ole varsinaista virtakytkintä, mikä tarkoittaa sitä että kone käynnistyy heti kun kone saa virtaa. Ensimmäisellä käynnistyskerralla ruudulle ilmestyy monenlaista tekstiä ja todennäköisesti kone haluaa käynnistää itsensä myös kerran uusiksi, ennen kuin pääsee tositoimiin. 

6. Kone on käyttövalmis, kun ruudulla kysytään käyttäjätunnusta ja salasanaa. Kirjoita käyttäjätunnukseksi pi ja salasanaksi raspberry. Jos pääsit tähän asti, voit onnitella itseäsi sillä tästä eteenpäin vain taivas ja omat oppimiskyvyt ovat rajana sille, mitä voit uudella koneellasi tehdä. 

7. Jos et ole aikaisemmin käyttänyt Linux-koneita, edessä oleva ruutu voi näyttää oudolta. Kyseessä on Linuxin komentorivi, joka on äärimmäisen tehokas työkalu. Jos haluat kuitenkin tutumman näköisen lähestymistavan, kirjoita komentoriville startx . Tämä komento käynnistää graafisen käyttöliittymän. Jotta saat enemmän irti uudesta järjestelmästäsi, niin suosittelen pysymään vielä hetken komentorivin puolella. Seuraavassa vaiheessa nimittäin asetetaan käyttöjärjestelmän näppäimistö- ja kieliasetukset kuntoon.

8. Asetetaan tässä kohtaa lokalisaatioasetukset kuntoon. Tämä tarkoittaa sitä, että kerrotaan käyttöjärjestelmälle missä maassa ollaan ja minkälaista näppäimistöä aiotaan käyttää. Tämä mahdollistaa sen, että näppäimistöltä tulee se merkki ruudulle mitä painoi sekä mahdollistaa ääkkösten käyttämisen.

Ensimmäisenä kirjoita ruudulle:

sudo dpkg-reconfigure locales

Tämän jälkeen kysytään todennäköisesti salasanaa. Salasanaa kysytään siksi, että olet tekemässä pääkäyttäjänä muutoksia järjestelmän asetuksiin. Kun olet kirjoittanut salasanan oikein, ruudulle ilmestyy hyvin pitkä lista maa-asetuksista, joista voit valita mieleisimmän. Valinta tapahtuu kulkemalla listassa nuolinäppäimillä ja valitsemalla haluamat lokalisaatioasetukset välilyönnillä. Suomessa järkevä asetus on fi_FI.UTF-8 . Lisäksi voi valita myös muita haluamiaan asetuksia ja myös gb_GB.UTF-8 voi olla järkevää pitää valittuna. Valintojen tekemisen jälkeen valitse OK, jolloin asetukset astuvat voimaan. 

Maa-asetusten lisäksi on järkevää korjata myös näppäimistöasetukset, jollei hallitse vieraita näppäimistöasetteluja. Tämä tapahtuu kirjoittamalla:
sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration
Tässä vaiheessa sinulta kysytään minkälaista näppäimistöä käytät jne. Listasta ei välttämättä löydy juuri sitä näppäimistöä, mikä sinulla on mutta voit valita listasta jonkin lähellä olevan. Valintaruudussa liikkuminen tapahtuu taas nuolinäppäimillä. Näppäimistöasetteluksi voi hyvin valita suomalaisen valintalistasta.

Vakavampaa käyttöä varten on syytä tehdä muitakin asetuksia, mutta näillä pääsee alkuun. Raspberry PIn kanssa on hyvänä puolena se, että koneen hinta ei ole mikään suuri ja rikkomisen mahdollisuudet ovat hyvin rajalliset - jos jotakin menee pieleen, niin sammuttaa vehkeen ja kirjoittaa muistikortin uusiksi ja aloittaa alusta.


Lähteinä tässä kirjoituksessa on käytetty:




Lokalisaatio- ja näppäimistöasetusten osalta hyvä lähde on: http://elinux.org/RPi_Beginners (Wikisivu, luettu 13.7.2012).  Sivulta löytyviä vaiheita on yksinkertaistettu sekä käännetty vapaasti suomen kielelle.


Muistikortille kirjoittamisen englanninkieliset ohjeet löytyvät osoitteesta: http://elinux.org/RPi_Easy_SD_Card_Setup









1 kommentti: